Како климатске промене утичу на атарске путеве у Србији?
објављено 26. децембра 2023.

Атарски путеви су битан елемент инфраструктуре у руралним подручјима, нарочито тамо где је развијена пољопривредна проиводња било које врсте.


Као и друга инфраструктура, и атарски путеви су погођени негативним утицајима измењених климатских услова, нарочито имајући у виду да се углавном ради о земљаним и пошљунченим површинама које си изуетно рањиве на обилне падавине које се дешавају у кратком периоду, а што узрокује бујице, поплаве и друге наносе атмосферске воде на местима где до сада није било таквих појава.

 

Једна од последица климатских промена – неравномерна прерасподела падавина, која подразумева и велике количине падавина у кратком временском интервалу, поред тога што погађа пољопривредне усеве и пољопривредно земљиште, у великој мери погађа атарске путеве, јер доводи до поплава, одрона и одношења путева.

 

О томе какво је тренутно стање у Србији, када је реч о утицају климатских промена на атарске путеве, за National Geographic Srbija говори Бранко Лакић, директор Управе за пољопривредно земљиште. Интервју у целости можете прочитати овде.


извор вести: National Geographic Srbija